Kilka chorwackich specjałów kulinarnych

Kilka chorwackich specjałów, które powinniście spróbować

Będąc w Chorwacji koniecznie zaryzykujcie i spróbujcie specjałów. Jako, że kraj ten leży nad Adriatykiem nie brak tam owoców morza, które królują na talerzach w restauracjach podawane wg. różnych przepisów i kulinarnych kombinacji. Czasem są to wyszukane dania, a czasem bardzo proste rzekłbym nawet fast-food`owe przekąski. Wszechobecne są pizzerie oraz restauracje należące do światowych koncernów spożywczych.

Pierwszy na talerzu ląduje Burek – w różnych wersjach i konfiguracjach smakowych, ale najczęściej będziecie mogli go spróbować go z mięsem, szpinakiem lub białym serem może być również podawany na słodko. Co jest w środku? Ciasto składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które mylone jest z ciastem francuskim. Koniecznie spróbujcie tego bałkańskiego specjału. Chrupkie ciasto i pyszne – wybrane przez Was – nadzienie sprawią, że pokochacie ten smak. W sieci z pewnością znajdziecie wiele przepisów i sami będziecie mogli przygotować burka.

Chorwackie ryby są przepyszne, a być może piszę w ten sposób bo uwielbiam smak mięsa ryb, a może jestem z natury trochę drapieżnikiem. Będąc w Dalmacji z przyjaciółmi wybraliśmy się na targ rybny i kupiliśmy świeże ryby, które później przygotowaliśmy wg. znanych nam przepisów. Polecam Wam również i to bo zamrożona ryba w sklepie smakuje zupełnie inaczej niż taka świeżo wyjęta z morskich otchłani.

Być może nie każdy jest miłośnikiem owoców morza, ale ja na pewno tak. W Dalmacji w kartach dań wielu knajp królują właśnie wspominane już przeze mnie na wstępie tego artykułu owoce morza. Chorwaci przyrządzają je niemal zawsze z oliwą, natką pietruszki oraz czosnkiem i podawane są z białym winem. Popularne przystawki to sałatka z ośmiornicy i małże. Niemal w każdym lokalu przyrządza się pyszne, czarne risotto z sosem z mątwy albo z krewetkami.

Nie samym jedzeniem człowiek żyje, a człowiek nie wielbłąd i napić się musi, a więc jak już dobrze zjecie na lepsze trawienie na pewno nie zaszkodzi Wam jeden z najbardziej znanych chorwackich specjałów alkoholowych Rakija. Kupicie go również w „milionie” konfiguracji smakowych, a dostępny jest zarówno w sklepach z pamiątkami w fikuśnych okazjonalnych buteleczkach, jak i w mniej oficjalnych źródłach gdzie jest zazwyczaj wytwarzany w zaciszu górskich domków. Przyglądając się bliżej, rakija to alkohol, który poddawany jest kilkakrotnej destylacji, charakteryzujący się delikatnym aromatem owoców. Trunek jest bardzo mocny, zawiera bowiem w sobie od 40 do 70% alkoholu – jak mawiają niektórzy nieźle trzepie. Rakija posiada w sobie również właściwości medyczne. Wykorzystuje się ją przy uśmierzaniu bólu zęba, podczas dolegliwości reumatycznych i żołądkowych. Doskonała na poprawę apetytu jak i również wzmocnienie odporności organizmu. Pamiętać jednak trzeba, że rakija pita tylko w stosownych ilościach pomoże nam w usunięciu zdrowotnych dolegliwości.

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Facebook